Trebuie să ai acces la internet, o semnătură digitală, un transfer de bani pentru taxele judiciare şi de timbru şi cazierul fiscal. Te aşezi în faţa monitorului, trimiţi formularele on line la Registrul Comerţului şi te trezeşti patron. În teorie, pare simplu. În realitate, este mult mai complicat.
Zilele trecute a apărut prima firmă din România înregistrată integral on line. Evident, în Capitală. Acţionarii şi administratorii nu s-au deplasat la Oficiul Registrului Comerţului (ORC), implicit, nu au stat la coadă şi nici nu au aşteptat între trei şi şapte zile să le apară noua entitate economică, ci au înregistrat-o mult mai repede şi mai uşor. Pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) există postate încă de la începutul anului modalităţile de înfiinţare a unei firme exclusiv on line, dar abia în septembrie a apărut prima firmă înregistrată astfel, şi nicidecum în provincie.
Pentru doljeni, înfiinţarea unei companii pe internet pare desprinsă din filmele de Science Fiction (SF). Procedura ONRC, aşa cum este afişată pe internet, pare simplă. În primul rând, trebuie să ai un calculator conectat la internet. Apoi îţi iei o semnătură electronică (şi pentru asociaţi, acţionari şi pentru administratorul firmei), dar numai de la furnizorii atestaţi în acest sens, vreo patru pe toată ţara. Dacă mai ai şi un cont în bancă şi faci dovada că ai virat banii către ORC pentru taxele judiciare şi de timbru, atunci eşti pregătit să înregistrezi noua firmă on line. Descarci formularele pe care le găseşti la secţiunea „Sistem de Formulare Electronice Inteligente“, le completezi şi le trimiţi prin internet la Registrul Comerţului. Aştepţi câteva zile şi primeşti răspuns că ai o nouă firmă.
În Dolj, reticenţi cu duiumul
Directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea, spune că de la apariţia formularelor „inteligente“ şi până acum nici măca