PD-L va ataca la Curtea Constitutionala modificarile prin care se schimba procedura de numire a procurorilor-sefi. Comisia Europeana reaminteste, la randul sau, de angajamentele asumate.
Democrat-liberalii vor sesiza Curtea Constitutionala cu privire la proiectul de lege adoptat marti seara de senatori, prin care se modifica Statutul magistratilor in sensul ca procurorii-sefi ai Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numiti de plenul superior al CSM, la propunerea ministrului Justitiei.
Prin modificarile aduse de "alesi" se scoate, practic, din ecuatia numirii si revocarii procurorilor-sefi presedintele Romaniei. In opinia liderului PD-L, Emil Boc, noua procedura ar contraveni Constitutiei, deoarece Legea fundamentala prevede ca numirea se face de catre seful statului. Totodata, Boc considera ca a fost incalcata o decizie din 2008 a Curtii Constitutionale, potrivit careia camera decizionala nu poate modifica total sensul unei legi fata de forma adoptata de prima camera sesizata, deoarece se incalca principiul bicameralismului. "PD-L va ataca la Curtea Constitutionala legea prin care a fost modificata procedura de desemnare a judecatorilor. Senatul Romaniei a adoptat ieri (marti – n.r.) o lege fara de lege, in dispretul legii si al Constitutiei Romaniei", a declarat Boc. Liderul PD-L a mai aratat ca se incearca aservirea justitiei de catre "coalitia 322, coordonata de PSD, PNL si PRM".
"In esenta, ei doresc prin aceasta procedura, pe de o parte, sa calce Constitutia in picioare, si, pe de alta parte, sa foloseasca in continuare instrumentele statului pentru a-si proteja propriii demnitari de justitie. Ei doresc, practic, sa multiplice cazul Nastase la toti demnitarii