Compania de fertilizare in-vitro "Sydney IVF" a primit din partea guvernului australian prima licenţă care permite clonarea embrionilor umani, informează Reuters. Compania are astfel acces la 7.200 de embrioni umani, din a căror clonare se pot obţine celule stem embrionare. În cazul unui succes, ar fi pentru prima dată, la nivel mondial, când s-ar obţine celule stem din clonarea embrionilor umani. Până acum cercetători din diferite ţări au obţinut celule stem asemănătoare cu celulele embrionare, însă prin procedee diferite.
1 /. "Licenţa a fost acordată în scopul clonării terapeutice", a precizat John Findlay, preşedinte al comitetului de licenţiere a "National Health and Medical Research Council" (NHMRC). Acesta a adăugat că Sydney IVF nu are licenţă să ajungă cu cercetările până în faza fetală a embrionilor.
"Pot ajunge până în faza numită blastocyst", a spus Findlay. Această etapă este una incipientă, înainte ca embrionul să fie implantat în uter. Celulele stem vor fi prelevate de la pacienţi care prezintă anumite anomalii sau vor fi folosite ca să creeze celule compatibile cu cele ale donatorilor.
Pentru început, fiecare celulă extrasă va fi folosită în scopul testării medicamentelor destinate unor boli ca distrofia musculară sau boala Huntington. O altă ţintă a cercetătorilor este aceea ca, prin clonarea embrionilor umani, să se obţină ţesuturi compatibile cu cele ale pacienţilor.
Există şi voci care critică acest demers. Astfel, directorul "Australians for Ethical Stem Cell Research", David van Gend, a precizat că acesta este un act absolut inutil adăugând că "avem în Australia legi care care interzic clonarea umană".
Transferul nuclear al celulelor somatice este o tehnică prin care ADN-ul din nucleul unui ovul nefertilizat este îndepărtat şi este înlocuit cu nucleul unei celule adulte.Metoda poate fi folosită