» Daca in anii ‘50 era inconjurata de cazemate si garduri de sarma ghimpata, localitatea de frontiera Beba Veche a ajuns centrul unui proiect economic comun romano-sarbo-unguresc.
» In fiecare an, in luna mai, in aceasta comuna are loc o petrecere "tripartita" la care ungurii, sarbii si romanii chefuiesc impreuna timp de doua zile.
"La noi canta cocosii in trei limbi", zice Gheorghe Balutoiu, la care vecinul sau, Traian Tilim, adauga si cainii din Serbia. "Mai urla noaptea din cand in cand", spune omul. Am ajuns nu numai aici, in "pintenul" Romaniei, in locul in care se intalnesc trei tari, dar si la cei mai vestici romani. Comuna se intinde pana la cateva sute de metri de granita. Oamenii sunt, practic, inconjurati de fasia dintre state. La dreapta e Ungaria si la stanga e Serbia. Iar ultimele case, cele din "capul satului", ajung pana in "varful" acestui triunghi. Prin locurile astea trebuie sa fii atent pe unde calci, pentru ca, fara sa vrei, te poti trezi la vecini.
Satenii rad cand isi aduc aminte de niste sarbi care au ajuns in Romania, acum cativa ani, desi au vrut sa fuga in Ungaria, ilegal, fireste, ca doar in locul acesta nu e vama. "Saracii, credeau ca sunt in Ungaria, dar pe urma au aflat ca gresisera tara", auzim de la Maria Ranete. Fasia care desparte tarile e ca un fel de drum de caruta. Daca ploua si se face noroi sau daca ninge si omatul e zdravan, atunci toata campia asta de aici devine parca o singura tara.
Dragoste pe fasie
Mai presus de granite sunt oamenii, iar sangele, vorba aia, "apa nu se face", chiar daca aceeasi familie isi are verigile in cele trei tari. Romanii au neamuri in Ungaria si in Serbia. Dar nu departe de hotar, ci in localitatile din imprejurimi. Cum e cazul tanarului Attila Funlop, care are in Serbia o matusa, iar in Ungaria un unchi. Se mai intampla, povestesc localnicii, ca ne