De pe BVB s-au evaporat 3,5 miliarde de euro în numai patru zile
Băncile ar putea mări dobânzile la creditele în valută ca urmare a crizei de lichidităţi la nivel global
În ciuda declaraţiilor optimiste ale unor politicieni, nota de plată a României în faţa crizei americane este consistentă şi încă la început. În numai patru zile bursa de la Bucureşti (BVB) a pierdut aproape 3,5 miliarde de euro, ajungând la o valoare totală de 23,94 mld. euro, după scăderi care au culminat cu prăbuşirea de 7,4% de marţi. Dacă efectele bursei în rândul populaţiei sunt limitate, căderea leului îi afectează practic pe toţi care au de făcut plăţi în euro, cum ar fi ratele la credite sau chiriile. Moneda naţională a scăzut de la un curs de 3,60 lei/euro la 3,68 în numai patru zile. Pericolul cel mai mare este însă că băncile ar putea ridica dobânzile la împrumuturi.
„Dat fiind faptul că majoritatea băncilor din România se împrumută de pe piaţa bancară europeană, iar dobânzile dintre bănci au crescut, este posibil ca dobânzile la creditele în valută să fie mărite. Gradul de creştere va varia de la o bancă la alta”, ne-a declarat Lucian Anghel, economist-şef BCR. În ciuda zecilor de miliarde de euro şi de dolari pompate de băncile centrale din Europa (BCE), şi din SUA (Fed), tocmai pentru ca băncile să nu mărească dobânzile către clienţi, lipsa de lichidităţi este din ce în ce mai mare.
Chiar dacă dobânzile la euro pe care le practică băncile între ele rămân la fel, este posibil ca dobânzile la împrumuturile acordate populaţiei să crească oricum, pentru că bancherii vor adăuga la aceste dobânzi o marjă mai mare de risc pentru a nu rămâne fără bani. Ironic sau nu, ceea ce ar putea împiedica băncile să mărească prea mult dobânzile ar putea fi exact noile reguli de creditare impuse de BNR, contestate atât de bancheri, cât şi de potenţialii clienţi.
No