Piata a atins anul trecut valoarea de 4,61 miliarde de euro, in crestere cu circa 16,7% fata de nivelul de 3,95 miliarde de euro inregistrat in 2006, au anuntat oficialii ANRCTI. Studiul autoritatii se bazeaza pe raportarile furnizorilor care activeaza in piata.
"Se constata o crestere substantiala a pietei de comunicatii, crestere care a fost generata in primul rand de veniturile din servicii de internet si date la puncte fixe - care au crescut cu aproximativ 31%, dar si de veniturile din servicii de telefonie mobila si servicii mobile de date - care au crescut cu 11%", a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANRCTI.
El apreciaza ca "abia incepand cu anul acesta putem vorbi despre valoarea reala a pietei de comunicatii, pentru ca din ce in ce mai multi furnizori profita de posibilitatea de a raporta catre ANRCTI veniturile realizate din activitati de furnizare de retele, servicii de comunicatii electronice si servicii postale, si nu cifra totala de afaceri, ca pana in 2006". "Cei mai importanti operatori de comunicatii electronice, din punctul de vedere al cifrei de afaceri, au ramas anul trecut, ca si in 2006, Orange, Vodafone si Romtelecom, dar cele mai spectaculoase rate de crestere ale rulajului au fost inregistrate de Cosmote, RCS&RDS si UPC", a adaugat Nistoran.
Primii 20 de furnizori de comunicatii electronice in functie de cifra de afaceri au realizat in total anul trecut o cifra de afaceri de 4,27 mld. euro, cu 18,1% mai mult fata de suma de 3,62 mld. euro din 2006. Rulajul in 2005 a totalizat 2,94 mld. euro.
Pe de alta parte, ANRCTI a anuntat ca a redus cu 22,8% tariful de monitorizare pentru acest an, la 0,132% din cifra de afaceri sau veniturile operatorilor obtinute din furnizarea de retele, servicii de comunicatii electronice sau postale.
Valoarea totala a tarifului de monitorizare pentru anul in curs se ridica astfel la 6