Daca in urma cu doar cateva zile se vorbea in general despre necesitatea constientizarii derularii unei crize si o noua scumpire a imprumuturilor, acum predomina incertitudinea.
Evolutia leului este pusa sub semnul intrebarii, dupa deprecierea rapida din ultimele zile, iar ritmul de crestere a creditelor este asteptat sa se injumatateasca la anul, din cauza costurilor in crestere.
Franarea creditarii, care alimenteaza consumul - principalul motor al cresterii Produsului Intern Brut din ultimii ani - ar atrage astfel o incetinire sensibila a dezvoltarii economiei. In asigurari, managerii sunt ingrijorati de posibilitatea scumpirii reasigurarilor din cauza crizei, dar si de faptul ca industria inregistreaza pierderi chiar si fara turbulente financiare la nivel international, din cauza daunelor mari.
Pe plan local nu se resimt totusi efecte de contagiune, in conditiile in care majoritatea jucatorilor din sistemul bancar sunt detinuti de grupuri care si-au concentrat activitatile in regiunea Europei Centrale si de Est.
Gradul inca redus de sofisticare al acestor piete a facut ca resursele financiare sa fie canalizate in acordarea de credite simple, acordate clientelei si care nu au fost scoase din bilantul propriu, spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii, subliniaza ca un risc important vine din reactia populatiei, in cazul in care actionarii straini ai unor banci locale s-ar afla in dificultate.
"In mometul de fata este mai mult decat probabila cel putin o injumatatire a ritmului de crestere a creditarii in valuta in 2009, de la niveluri de circa 55% in iulie 2008", anticipeaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank, in conditiile in care la anul se vor suprapune scumpirea imprumuturilor sub influenta crizei externe, efectele aplicarii reglementarilo