Cel mai mare producător de oţel este suspectat că ar fi participat la o acţiune de trafic cu substanţe nocive Substanţa toxică trebuia trimisă societăţii Sonolub în vederea
Cel mai mare producător de oţel este suspectat că ar fi participat la o acţiune de trafic cu substanţe nocive
Substanţa toxică trebuia trimisă societăţii Sonolub în vederea tratării. Deşeul a fost însă stocat şi vândut în Belgia drept carburant pentru supertancuri.
Mai multe societăţi sunt suspectate că ar fi contribuit la traficul cu deşeuri toxice a filialei ArcelorMittal din Dunkerque, Franţa. Faptele, derulate în perioada 2002-2004, au fost dezvăluite zilele trecute de ziarul francez "La Voix du Nord" şi confirmate de către Parchet.
Conform publicaţiei, reprezentanţii Arcelor au spus că au trimis naftalină către Sonolub pentru ca substanţa să fie tratată, când, de fapt, deşeul ar fi fost stocat şi vândut în Belgia. Acesta urma să fie folosit drept carburant pentru supertancuri. Potrivit ziarului "La Voix du Nord", operaţiunea a fost acoperită printr-un montaj complex de documente comerciale şi administrative false.
Companiile vizate neagă acuzaţia
Societăţile acuzate neagă însă orice implicare în acest presupus trafic cu deşeuri toxice. ArcelorMittal a recunoscut că a lucrat, în acea perioadă, cu Sonolub, societate specializată pe valorificarea deşeurilor. A precizat însă că nu a avut cunoştinţă de utilizarea finală a deşeului.
"Tratarea şi valorificarea deşeurilor de către întreprinderile exterioare se află în responsabilitatea acestora din urmă", a spus Daniel Soury-Lavergne, directorul general al ArcelorMittal Franţa, citat de AFP. Pe de altă parte, ministrul Dezvoltării Durabile a precizat printr-un comunicat că "producătorul unui deşeu este responsabil pentru eliminarea acestuia până la final".
În plus, reprezentanţii Rubis Terminal,