Efectele turbulenţelor globale se resimt tot mai acut pe piaţa autohtonă Criza financiară care s-a abătut asupra pieţelor din întreaga lume în urmă cu mai bine de un an a intrat, în
Efectele turbulenţelor globale se resimt tot mai acut pe piaţa autohtonă
Criza financiară care s-a abătut asupra pieţelor din întreaga lume în urmă cu mai bine de un an a intrat, în momentul de faţă, într-o nouă etapă, mult mai agresivă.
Cursul de schimb şi Bursa de Valori s-au dovedit a fi mai vulnerabile ca niciodată în ultimele şedinţe. Veştile proaste de pe pieţele externe continuă să erodeze puterea de cumpărare a leului în raport cu moneda europeană.
Leul, tot mai slab
După o săptămână de oscilaţii în ton cu ştirile venite din exterior, cursul de schimb s-a depreciat, ieri, cu 5,09 bani faţă de ziua precedentă, până la un nivel de 3,6897 lei/euro. Banca Naţională a României a anunţat un curs de schimb superior celui de ieri în data de 9 mai, când rata calculată s-a situat la 3,6952 lei/euro. "Factorii deprecierii sunt legaţi de sentimentul de pe pieţele internaţionale.
Aversiunea faţă de risc este foarte mare având în vedere că suntem o piaţă emergentă", ne-a explicat Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank. În plus, acesta a menţionat că leul este mai afectat decât celelalte monede din regiune, întrucât fundamentele economiei româneşti sunt mai slabe, făcând referire la nivelul ridicat al deficitului de cont curent.
Cursul nu va depăşi 3,8 lei/euro
Pe de altă parte, Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al ING Bank, consideră că slăbirea de ieri a monedei naţionale a fost determinată şi de scăderea dobânzilor de pe piaţa monetară.
În următoarea perioadă, evoluţia cursului de schimb va depinde de "mersul lucrurilor" pe pieţele financiare externe. "Sunt presiuni foarte puternice de depreciere a leului, dar şi a celo