Sculptorul Peter Jacobi, autor al proiectului pentru Memorialul Holocaustului de la Bucuresti, spune ca lucrarea ne apropie de Europa.
Artistului plastic Peter Jacobi, un roman de origine germana, nascut la Ploiesti, ii revine sarcina sa creeze „Memorialul Holocaustului“ in Bucuresti, un monument aflat in faza de proiect, a carui constructie a fost sistematic amanata. Primaria Bucuresti face acum ultimele demersuri pentru autorizarea constructiei. Monumentul, care va fi dedicat tuturor victimelor Holocaustului, va ocupa o suprafata de peste 2.800 de metri patrati in zona strazilor Lipscani, Anghel Saligny, Mihai Voda si Brezoianu.
In aceste locuri vor fi amplasate cinci sculpturi: o incapere abstractizata, „Steaua lui David“, „Via Dolorosa“, „Roata Tiganilor“ si „Coloana“. Artistul, care a ajuns la sfarsitul saptamanii la Bucuresti pentru discutii cu oficialitatile implicate, vede in biografia sa o justificare solida pentru aceasta sarcina, iar in noua si delicata sa „misiune“, un motiv de mare mandrie.
EVZ: Cum ati primit sarcina de a crea „Memorialul Holocaustului“?
Peter Jacobi: Sunt in primul rand sculptor, fotograf preocupat de al Doilea Razboi Mondial de mai bine de treizeci de ani. La sfarsitul anilor ’70, am realizat o serie de fotografii cu buncarele, instalatiile antitanc si canalele de aparare ramase de pe asa-numitul Westwall/ Siegfriedlinie, fosta linie de aparare a nazistilor. Am fost preocupat de ororile razboiului, de sistemul care l-a condus si purtat. Din asta s-a nascut discursul meu artistic.
Integral in Evenimentul Zilei Sculptorul Peter Jacobi, autor al proiectului pentru Memorialul Holocaustului de la Bucuresti, spune ca lucrarea ne apropie de Europa.
Artistului plastic Peter Jacobi, un roman de origine germana, nascut la Ploiesti, ii revine sarcina sa creeze „Memorialul Holocaustului