Depozitele constituite de bucuresteni la banci, atat in lei, cat si in valuta, au ajuns in iulie la echivalentul a 9,3 mld. euro, in crestere cu 24% fata de iulie 2007, conform datelor BNR.
Economiile populatiei au ajuns in iulie anul acesta la un total exprimat in euro de 22,5 mld. , fata de 17,8 mld. de euro cat era nivelul agregat al depozitelor in iulie anul trecut. Bucurestenii detin cea mai mare pondere - de 41% din totalul economiilor populatiei.
Dintre toate judetele tarii, Clujul este cel in care populatia economiseste cel mai mult, cu o valoare a depozitelor constituite exprimata in euro de 990 de milioane. Brasovul se claseaza pe pozitia a patra in ambele clasamente, atat dupa valoarea depozitelor in lei, cat si dupa depozitele in valuta, cumuland economii de 810 mil. euro.
Media depozitelor constituite de populatia dintr-un judet, luand in calcul si capitala, este la economiile in valuta de 211 mil. euro si la economiile in lei - echivalentul a 340 mil. euro. Media pe judet a depozitelor constituite de populatie a crescut cu 29,5% fata de iulie trecut.
Bistrita-Nasaud, Braila si Arges sunt judetele care din iulie trecut pana in iulie anul acesta au avut cel mai mare ritm de crestere a depozitelor in lei constituite de populatie la banci, de peste 30%. Populatia economiseste mult mai mult in lei, ponderea depozitelor constituite de populatie in lei fiind de 62% in luna iulie a acestui an. Aceasta structura pe monede se respecta in mare parte si in fiecare judet.
Clientii sunt atrasi de banci sa economiseasca in moneda nationala, prin oferte promotionale cu dobanzi ridicate, chiar si de peste 11%. Media dobanzilor oferite in sistemul bancar la depozitele in lei a fost la sfarsitul lunii iulie de 9,95%, conform BNR.
Depozitele constituite de bucuresteni la banci, atat in lei, cat si in valuta, au ajuns in iulie la echival