"În loc de pomii ăştia, de brazi, o să punem palmieri şi banane", spune nemulţumit Florin Mirgheş, un participant la Caravana Climei din Parcul Herăstrău, de la intrarea Charles de Gaulle. Evenimentul, organizat de World Wide Fund for Nature, care se desfăşoară astăzi şi mâine în Capitală, a atras în prima zi destul de puţini curioşi. Scopul campaniei este informarea publicului local cu privire la schimbările climatice şi la soluţiile menite să stopeze încălzirea globală. Înfiinţată în 1961, WWF este o organizaţie internaţională non-profit, care derulează proiecte de conservare a naturii. În România, WWF desfăşoară, din 1998, programul Dunăre-Carpaţi, care urmăreşte conservarea celor două regiuni. "Nu mă afectează, nu mă interesează" În primele două ore de la instalarea cortului gonflabil portocaliu, cu mulţi urşi panda desenaţi pe el, puţine persoane s-au oprit la punctul de informare WWF. Cei mai interesaţi păreau copiii, încântaţi de cei doi urşi polari (de fapt, voluntari costumaţi) care se plimbau prin parc dând mâna cu trecătorii.
"Se opreşte prea puţină lume. Mulţi trăiesc în prea multă ignoranţă: nu mă afectează, nu mă interesează", spune dezamăgit Florin Mirgheş.
Mirgheş crede că schimbarea climei există cu adevărat. "Acum o săptămână umblam în tricou şi ieri eram în cojoc", explică el. Dar nu crede că România e vinovată de ce se întâmplă în lume cu mediul înconjurător. Mai vinovaţi sunt, în opinia lui, "prietenii din Europa", adică celelalte ţări, puternic industrializate. "Dacă era graniţa şi sus, în cer, poate eram mai normali", adaugă el cu ochii aţintiţi în sus. Ion Vâlcu, un bucureştean ecologist care nu are permis de conducere, crede că simţul civic ne poate scăpa. Însă toţi cetăţenii trebuie să contribuie. În timpul verii, lipsa aerului este cea care îl afectează cel mai mult."Era să nu mai respir", povesteşte el despre ce i