Judeţul Vâlcea riscă să rămână fără muzee, ca urmare a cererilor de retrocedare a unor imobile din patrimoniul naţional. Respectivele aşezăminte au fost revendicate de foştii proprietari, iar consiliul judeţean nu dispune de alte spaţii şi nici de fonduri suficiente pentru despăgubiri financiare.
Cula Greceanu, situată în localitatea vâlceană Măldăreşti, este una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din ţară. De câţiva ani, se duce o luptă aprigă pentru câştigarea acestui domeniu între Consiliul Judeţean Vâlcea şi moştenitoarea familiei Greceanu. În cazul retrocedării în natură a imobilului, administraţia locală mai poate să-l utilizeze cinci ani, până la găsirea unei soluţii, dar în acest caz trebuie să achite chirie. Pe de altă parte, oficialităţile locale sunt îngrijorate de faptul că nu dispun de fonduri sau de alte spaţii care ar putea fi amenajate în cazul în care actualul muzeu ar fi retrocedat.
Lungul drum prin instanţe
Doctoriţa Mileta Anghel Greceanu, fiica adoptivă a ultimei descendente a Grecenilor, a solicitat şi a obţinut retrocedarea unei bijuterii arhitecturale - cea mai veche culă din România, cea a Grecenilor, situată în Măldăreşti. Mileta Greceanu a fost înfiată de Olga Greceanu, care în anul 1978 i-a lăsat prin testament proprietăţile din Bucureşti şi „alte proprietăţi“. Consiliul Judeţean Vâlcea i-a oferit iniţial reclamantei suma de 438.221 de lei ca despăgubire pentru imobil. Mileta Greceanu nu a fost de acord şi a continuat acţiunea în instanţă. Tribunalul Vâlcea, prin sentinţa civilă din 2002, a respins cererea de restituire în natură a imobilului şi a constatat că valoarea clădirii prin expertiză tehnică era atunci de 827.400 de lei. Curtea de Apel Piteşti soluţionând rejudecarea apelurilor declarate de ambele părţi, în 2005, a stabilit că valoarea imobilului cu teren cu tot e de 900.487 de lei. Ne