Principala intrebare care se pune este in ce masura va fi Romania afectata de prabusirea pietei americane si de repercusiunile pe care le are criza asupra Europei.
Majoritatea opiniilor converg spre concluzia ca Romania este afectata, dar nu in mod direct si nu in aceeasi masura ca alte tari care aveau o expunere mai mare pe ipotecarele subprime.
"Este limpede ca aceasta criza din Statele Unite afecteaza intreaga lume. Este o criza care se raspandeste. Cu o viteza mai mare sau mai mica, asta depinde de expunerea pe care o are fiecare tara pe piata americana, dar se raspandeste. Pentru America, aceasta criza inseamna o corectie, mai ales daca ne gandim la piata imobiliara. Dupa interventia statului la AIG, Fannie Mae, Freddie Mac, sau interventia din martie in preluarea Bear Stearns, asistam la formarea unui alt tip de relatie dintre stat si mediul privat. Aceasta va conduce la o noua reglementare a politicii guvernamentale, la o redefinire a regulilor. Vom asista la o redefinire a numarului de banci din sistemul international, unele vor fuziona, altele vor disparea. Se va redesena o noua harta a sistemului financiar global", a comentat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"Romania este si ea legata de criza de pe pietele externe, nu putem spune ca e izolata, neafectata, dar nu este implicata direct. Sistemul bancar roman inca este solid, din moment ce bancile-mama nu au avut expunere mare pe America. Dar criza de lichiditati la nivel global persista, si este o nervozitate pentru fiecare in a-si gasi locul in acest context. Astfel, fluxurile financiare catre Romania se vor diminua si va incetini de asemenea creditarea, consumul si implicit cresterea economica", a spus Tanasescu.
"Pietele au reactionat foarte dur la aceste schimbari. Ceea ce s-a intamplat la Moscova are o dubla explicatie. Pe langa neincrederea investitorilor