În ciuda angajamentelor României pentru salvarea speciilor pe cale de dispariţie, cel puţin doi urşi sunt ţinuţi de particulari în cuşti. Sursa: Remus SuciuSursa: Adrian Moise
1 /.
Vasile trăieşte într-o cuşcă nici mare, nici mică, „dotată“ cu un „dormitor“ zidit şi acoperit, destul de încăpător, şi două „terase“ betonate, cu două mici gropi cu apă.
ALBA. Ursul este „găzduit“ în cadrul complexului turistic Lutsch, de pe DN 7, în judeţul Alba, la 20 de kilometri de limita cu Hunedoara. Ursul în vârstă de cinci ani şi jumătate întâmpină bucuros orice turist, mai ales dacă acesta nu vine cu mâna goală. Se ridică pe labele din spate, se sprijină de gratii, îşi pune colţii pe barele de fier şi te provoacă la joacă. Când era pui, era chiar lăsat, supravegheat, la mesele popasului. În urmă cu un an, a început să provoace necazuri: l-a rănit destul de grav pe unul dintre paznici. Apoi, acum vreo două săptămâni, un turist care a ignorat avertismentul scris s-a ales cu mâna sfâşiată. Purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Adriana Ţugudean, spune că nu s-a depus nicio plângere, vina i-a aparţinut turistului, iar amenajarea cuştii lui Vasile este autorizată de Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Cinegetic.
„Domnule, dumneatale ţi-ar conveni să vină cineva să-ţi ia câinele pe care-l iubeşti din faţa casei? Am discutat cu oamenii de la Mediu şi le-am dat în scris că sunt de acord să vină cineva să-l ia. Mai multe nu doresc să comentez!“, spune, supărat, Mihai Lutsch, proprietarul complexului turistic.
„Un urs nu e animal de companie, aşa că domnul Lutsch nu prea are dreptate. Dacă vrea să-l păstreze, dumnealui poate să-şi amenajeze o grădină zoologică sau să-şi facă un centru de îngrijire. A treia posibilitate ar fi să-l predea unor instituţii specializate, care respectă standardele europene“, spune directorul executiv