Rozmarinul stimulează detoxifierea ficatului. Menta îmbunătăţeşte digestia. Cimbrul combate balonările. Busuiocul previne îmbătrînirea. Motive suficiente pentru a adăuga ierburi aromatice în mîncăruri.
Rozmarinul stimulează detoxifierea ficatului. Menta îmbunătăţeşte digestia. Cimbrul combate balonările. Busuiocul previne îmbătrînirea. Motive suficiente pentru a adăuga ierburi aromatice în mîncăruri.
Ierburile aromatice sînt cunoscute mai mult datorită mirosului şi gustului pe care le dau mîncărurilor. Însă rozmarinul, menta, busuiocul, pătrunjelul, cimbrul sau salvia au proprietăţi antioxidante, antibacteriene şi dezinfectante. Rozmarinul este bogat în silimarină, substanţă care previne îmbătrînirea şi protejează ficatul de efectele negative ale alcoolului şi medicamentelor. Rozmarinul îl avem la dispoziţie tot timpul anului fie proaspăt, fie uscat. Pentru un plus de aromă ar fi bine să folosim rozmarin proaspăt atunci cînd pregătim mîncăruri cu carne sau peşte. “Adaosul de ierburi aromatice este o soluţie excelentă pentru uşurarea digestiei, mai ales în cazul mîncărurilor cu carne”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Stimulează digestiaPentru stimularea digestiei sînt recomandate frunzele de mentă. Această plantă conţine mentol şi taninuri, substanţe cu efect antiseptic, digestiv, tonic. Frunzele proaspete de mentă adăugate în salate sau mîncăruri combat indigestiile şi balonările la fel de bine ca şI o cană cu ceai din această plantă. Foarte bun pentru stimularea digestiei şi prevenirea balonărilor este cimbrul. Acesta conţine de asemenea terpenoizi, substanţe cu rol anticoagulant care contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi favorizează scăderea colesterolului în sînge, prevenind ateroscleroza şi bolile cardiovasculare.
Dacă vreţi o sol