Una dintre cele mai titrate companii de dans ale lumii, formată exclusiv din artişti „negri“, face spectacol lunea viitoare.
Nu-i nici gospel, nici blues, nici balet ori dans contemporan. Dar are câte puţin din fiecare şi ceva în plus. E o mixtură de artă adusă pe scenă, prima dată în SUA, de americanul de culoare Alvin Ailey. Expresie a culturii afro-americane, cum o numesc specialiştii, mixtura greu de definit - aplaudată, în ultima jumătate de secol, de milioane de oameni - este personaj principal într-un spectacol marca Alvin Ailey American Dance Theater, în premieră în România.
Odată cu spectacolul aniversar - 50 de ani de la prima reprezentaţie -, programat pentru luni, 22 septembrie, la Sala Palatului (ora 19.00), una dintre cele mai cunoscute trupe de dans din lume va bifa şi România pe lista ce mai cuprinde ţări ca Israel, Turcia, Grecia, Spania şi Italia.
Apreciaţi de J.F. Kennedy
În martie 1958 - pe fondul asupririi „negrilor“ -, câţiva dansatori afro-americani, în frunte cu texanul Alvin Ailey, au prezentat, la New York, un spectacol care a schimbat definitiv percepţia lumii asupra dansului american. „Suflet, energie şi bucurie“ - cu asta şi-au cucerit cei dintâi spectatori dansatorii conduşi de tânărul coregraf Ailey. Trupa a devenit, în scurt timp, un reprezentant al tuturor dansatorilor asupriţi de companiile de dans rezervate „albilor“.
Arta lor - dans modern inspirat de gospel, jazz şi „negro spirituals“ - i-a plăcut chiar şi preşedintelui John F. Kennedy, care s-a plimbat cu artiştii într-un turneu de promovare a culturii americane în Asia şi Australia.
„Revelaţii“ din 1960
De la primele reprezentaţii şi succesul nebun, obţinut, în 1960, odată cu intrarea pe scenă a irezistibilelor „Revelaţii“ - cea mai cunoscută şi apreciată lucrare a lui Ailey - „negrii“ dan