Proiectul prevede ca firmele nou-venite pe piata telecom sa aiba acces la infrastructura operatorilor mari, pentru a putea oferi servicii competitive, de mare viteza, in zona comunicatiilor in banda larga.
"Vrem reglementari nationale care sa incurajeze investitiile substantiale in infrastructura de fibra optica, consolidand totodata competitia in sectorul broadband", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.
Initiativa se va afla in dezbatere publica pana in luna noiembrie, apoi setul de recomandari va fi adoptat de Comisie si trimis catre autoritatile de resort din fiecare stat membru.
In prima faza, autoritatile nationale de reglementare in telecomunicatii ar trebui sa mandateze accesul la infrastructura operatorilor mari, permitand competitorilor sa conecteze fibra optica proprie de la reteaua centrala la locatia clientilor.
In locurile unde infrastructura centrala nu poate fi accesata sau densitatea populatiei este prea scazuta pentru a asigura profitabilitate, noile firme de pe piata ar trebui sa aiba acces la fibra "descoperita" a operatorilor mari, potrivit recomandarilor CE.
Reglementarile au calitatea de recomandari si nu sunt obligatorii pentru statele membre, insa autoritatile locale vor trebui sa dea explicatii daca decid sa nu le aplice.
Operatorii mari precum France Telecom, Deutsche Telekom sau Telefonica s-au opus acestor masuri, avertizand ca accesul nelimitat al competitorilor la retelele de fibra ar putea ameninta viabilitatea investitiilor.
Potrivit Asociatiei Europene pentru Telecomunicatii Competitive, care reprezinta firmele mici, nou intrate sau care doresc sa intre pe piata, utilizarea retelei unui operator mare ar permite unui competitor mic sa se mentina profitabil cu o cota de piata de 12-18%, in timp ce realizarea unei retele proprii ar ridica acest procentaj la 35%.
Proie