Ştirile privind înrăutăţirea stării de sănătate a liderului nord-coreean îngrijorează democraţiile occidentale deoarece nu se ştie cine urmează să controleze butoanele
Ştirile privind înrăutăţirea stării de sănătate a liderului nord-coreean îngrijorează democraţiile occidentale deoarece nu se ştie cine urmează să controleze butoanele nucleare
Sfârşitul regimului lui Kim Jong Il readuce speranţa democratizării pentru nord-coreeni, însă varianta pesimistă include şi venirea la putere a unui nou lider neostalinist.
Tot mai desele rumori privind starea de sănătate precară a preşedintelui nord-coreean Kim Jong Il şi posibilitatea destul de ridicată a unei schimbări de regim au forţat marile puteri să construiască mai multe scenarii privind viitorul securităţii pe continentul asiatic.
Printre statele interesate direct de dezvoltarea ulterioară a regimului de la Phenian se numără Coreea de Sud, China, Rusia, Japonia şi Statele Unite.
Principalele îngrijorări vin din faptul că nimeni nu ştie ce s-ar putea întâmpla cu arsenalul nuclear nord-coreean. Forţa armată nord-coreeană îngrijorează cu atât mai mult cu cât informaţii recente de la serviciile secrete de la Seul arată că Phenianul a testat o variantă îmbunătăţită a rachetei Taepodong-2.
Aceasta ar putea atinge ţinte la aproximativ 10.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar putea lovi chiar teritoriul Statelor Unite. De-a lungul anilor, numeroase rapoarte vorbeau despre starea de sănătate gravă a preşedintelui nord-coreean.
S-a vorbit, pe rând, despre diferite boli, despre incapacitatea acestuia de a mai conduce, despre lovituri de stat, asasinate sau chiar despre moartea - ţinută ascunsă - lui Kim Jong Il.
Analiştii americani, citaţi de presa de la Washington, arată însă că ultimele informaţii privind starea extrem de gravă de sănătate a acestuia s-ar putea dovedi în