Condiţiile dificile de pregătire şi situaţia financiară precară au determinat numeroşi sportivi români să aleagă alte ţări pentru a face performanţă. Mai mult, unii dintre aceştia nu s-au rezumat doar la a se antrena peste hotare - cum este, de exemplu, cazul campioanei olimpice la maraton, Constantina Diţă - şi au ales să reprezinte statele de adopţie în competiţiile internaţionale. EVZ vă prezintă 12 sportivi români care concurează sau au concurat pentru Spania, Statele Unite, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Croaţia, Finlanda şi Luxemburg. De la gimnastică la atletism, de la fotbal la înot, sportivi născuţi în România au obţinut medalii olimpice, mondiale şi europene pentru alte state.
Argint olimpic pentru Franţa
Înotul românesc a suferit o grea pierdere atunci când Roxana Mărăcineanu, stabilită în Franţa împreună cu părinţii, a anunţat că va concura la nivel internaţional ca sportivă franceză. Înotătoarea născută la Bucureşti, în 1975, avea să facă senzaţie în nataţie începând cu 1997. Specializată în probele de 100 şi 200 de metri spate, Mărăcineanu cucerea două medalii la Campionatele Europene de acum 11 ani, de la Sevilla (argint la 100 m şi bronz la 200 m).
În 1998, când americanii, australienii, olandezii şi ruşii îşi împărţeau medaliile la nivel internaţional, româno-franceza Mărăcineanu lua aurul la Campionatele Mondiale de la Perth, Australia. Un an mai târziu, a venit aproape firesc şi aurul european la 200 de metri spate, în competiţia de la Istanbul. La aceeaşi ediţie a "europenelor" de nataţie, Mărăcineanu a cucerit bronzul în proba de 100 de metri, acelaşi procedeu.
Prima şi singura medalie olimpică din superba carieră a Roxanei Mărăcineanu a fost argintul cucerit în 2000, la Sydney, în proba sa preferată, 200 de metri spate.
Atletele au ales Germania
O altă modă a "împrum