Companiile britanice se tem că vor rămâne vor forţă de muncă, pe măsură ce românii şi alţi cetăţeni din ţările estice încep să se întoarcă în ţările lor, după ce înainte şi după aderare, societatea britanică fusese cuprinsă de panică la ideea unui val de imigranţi români. Săptămânalul The Observer scrie despre eforturile Guvernului român, dar şi ale celui polonez, de a-şi atrage înapoi în ţară forţa de muncă plecată în Occident. Atât România, cât şi Polonia, insistă asupra creşterii economice puternice şi a costurilor de viaţă mai scăzute decât în Occident.
Ambasadorul român la Londra Ion Jinga a declarat pentru The Observer că doreşte să încurajeze românii să contribuie la dezvoltarea propriei ţări, în loc să se mute permanent în Marea Britanie. Potrivit publicaţiei britanice, ambasada română de la Londra va organiza o conferinţă pentru studenţii români din Marea Britanie, în care va promova avantajele întoarcerii în ţară după terminarea studiilor.
În Marea Britanie există 50.000 de români care muncesc, mulţi dintre ei medici, asistente şi muncitori în construcţie, meserii în care Londra se confruntă cu o penurie de angajaţi calificaţi, scrie publicaţia britanică.
"Salariile nu sunt totul. Este nemaipomenit să munceşti şi să trăieşti în Anglia, dar există motive pentru care să te întorci", a spus Jinga, enumerând factori printre care chiriile mari din Marea Britanie şi deprecierea lirei sterline. "Nu ne permitem să ne pierdem cele mai bune creiere", a spus ambasadorul.
Deşi diplomatul insistă că lucrează îndeaproape cu Guvernul britanic, iniţiativa acestei conferinţe va fi privită probabil de mulţi drept o replică la restricţiile pe piaţa muncii impuse României şi Bulgariei după aderare, remarcăThe Observer . Din cauza temerilor de atunci legate de nivelul imigraţiei, dar şi la presiunile mass-media şi opoziţie