Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea, a fost înfiinţată în anul 2005 şi este administrată de organizaţia neguvernamentală Kogayon. Situată
Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea, a fost înfiinţată în anul 2005 şi este administrată de organizaţia neguvernamentală Kogayon.
Situată în sudul comunei, pe drumul care face legătura între municipiile Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu, aria protejată este singura rezervaţie naturală a formaţiunilor geologice care sunt rezultatul unor cimentări produse acum mai bine de şase milioane de ani.
Formaţiunile geologice numite trovanţi sunt stranii, bizare, cu forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au mărimi diferite, de la câţiva centimetri până la câţiva metri.
Muzeul Trovanţilor din Costeşti va fi amenajat cu fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul proiectului "Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii generale şi turismului în zona cultural-istorică a depresiunii Horezu".
Localitatea vâlceană este singurul loc din Europa unde există o rezervaţie naturală a formaţiunilor geologice care sunt rezultatul unor cimentări produse în urmă cu milioane de ani
Aria protejată este administrată de o organizaţie neguvernamentală. Muzeul "pietrelor" va fi modernizat cu fonduri europene în valoare de patru milioane de euro.
Sunt stranii, bizare, sub forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei 8. Au mărimi diferite, de la câţiva centimetri până la câţiva metri. "Se nasc" într-un deal nisipos, de unde se desprind dintr-o râpă şi cad într-o vale.
Sunt pietrele din comuna vâlceană denumite ştiinţific trovanţi. Toate sunt rezultatul unor cimentări care s-au produs cu milioane de ani în urmă.
Arie protejată din 2005
Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea,