Slovenii sunt chemaţi, mâine, la urne pentru a-şi alege noul parlament, în contextul în care ţara este afectată de o scădere a ritmului dezvoltării economice, iar premierul Janez Jansa a fost acuzat de corupţie. Sursa: Reuters
Ultimul sondaj, publicat cu o săptămână înainte de scrutin, aşa cum prevede legea electorală, creditează totuşi Partidul Democrat Sloven (SDS), de centru dreapta, al lui Jansa, cu 25% din voturi. În acest timp, principala formaţiune de opoziţie (a foştilor comunişti) Partidul Social-Democrat (SD) întruneşte 22,4% din intenţiile de vot, relevă AFP.
„Ştim că avem nevoie de o victorie netă“, a subliniat Jansa. Poziţia premierului este slăbită de incertitudinile privind soarta Partidului Poporului (SLS) şi a formaţiunii Noua Slovenie (NSi), care riscă să nu depăşească pragul electoral de 4% necesar intrării în parlament. Modul de desfăşurare a scrutinului în Slovenia, unde cele 1,7 milioane de persoane cu drept de vot vor alege 90 de deputaţi, impune de facto constituirea unei coaliţii. În afară de cele două mari partide, social-liberalii Zares sunt creditaţi cu 9% din voturi, Partidul Naţional Sloven (de extremă dreaptă) cu 8%, iar Partidul Liberal Democrat (LDS) cu 7,5%.
Economia, subiect sensibilîn campanie
Opoziţia speră că şansele actualilor guvernanţi vor fi afectate de acuzaţiile de corupţie la adresa premierului. Televiziunea publică finlandeză i-a acuzat pe Janes Jansa şi pe alţi membri ai guvernului că au primit mită de la producătorul de armament Patria, care a obţinut în 2006 cel mai mare contract militar semnat vreodată de Ljubljana (278 de milioane de euro).
Grupul face, de altfel, obiectul unei anchete judiciare în Finlanda. Premierul a catalogat aceste acuzaţii drept „absurde“, iar analiştii apreciază că Jansa nu are de suferit de pe urma lor. „În loc să discutăm desp