Braşovul găzduieşte, de ieri, în mod oficial, sediul central al Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti (ONPTER). La inaugurare a fost prezent Gheorghe Albu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care i-a reprezentat atât pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, cât şi pe ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, care îşi anunţaseră iniţial participarea. Până la acest moment, ONPTER are reprezentanţi în şase judeţe din ţară, respectiv Iaşi, Galaţi, Argeş, Timiş, Bihor şi Alba, care deservesc producătorii mici şi mijlocii, ţin legătura cu procesatorii şi operatorii şi primesc cererile pentru atestarea produselor. „Acest oficiu are rolul de ajutare a procesatorilor autohtoni de produse tradiţionale agricole şi alimentare în obţinerea unor protecţii la nivel european. Până în momentul de faţă sunt atestate până la 1.800 de produse tradiţionale. Ele sunt din toate domeniile care ţin de Ministerul Agriculturii, produse din panificaţie, lapte, carne, legume şi fructe. Mai precis este vorba de pâinea cu cartofi, cârnaţii de Pleşcoi, brânza de burduf în coajă de brad, păstrăv afumat în cetină de brad, magiun din fructe şi multe altele. Aici discutăm de atestarea unui produs ca fiind tradiţional şi o documentaţie care poartă numele de cerere de obţinere de produs. Cu ce îl ajută atestatul? Poate să vândă acel produs şi în alte judeţe, dar şi pentru a-şi păstra denumirea produsului”, ne-a declarat directorul executiv al Oficiului, Lucia Romanescu. Potrivit acesteia, Oficiul are deja în lucru un dosar pentru obţinerea protecţiei indicaţiei geografice pentru produsul „magiun de prune” şi se pregătesc alte patru dosare.
Acest centru a fost înfiinţat în baza unei hotărâri de guvern, care mai prevede ca produsele ecologice să aibă un suport printr-o schemă compatibilă cu piaţa comunitară, în care 50% din cheltuielile de certificare a unui produs