Ioan Carţiş, fost rector al Universităţii Politehnica, povesteşte cum a fost răpită istoria echipei de pe Bega. Sursa: Arhiva EvZ
Timişoara fierbe în aceste zile, după ce FRF a penalizat echipa cu şase puncte fiindcă a folosit echipamentul de culoare violet fără a avea acest drept. În Banat se tot caută vinovaţi pentru situaţia în care a ajuns echipa, lăsată fără palmares şi fără culoarea tradiţională. Ioan Carţiş este în măsură să lămurească situaţia.
Acesta este fost rector al Universităţii Politehnica din Timişoara între anii 1993-1998, atunci când echipa de pe Bega a traversat cea mai neagră perioadă din istoria sa postdecembristă. Dacă până în 1993, Poli a aparţinut, ca patrimoniu, renumitei instituţii bănăţene, odată cu trecerea la fotbalul profesionist, gruparea „alb-violetă“ a ajuns pe mâinile unui grup de membri fondatori, consecinţa fiind distrugerea clubului.
EVZ: Ce părere aveţi despre situaţiade la Timişoara privind palmaresul şiculorile clubului?
Ioan Carţiş:Totul a pornit din 1993, când un grup de fondatori a preluat clubul prin justiţie. Echipa a ţinut de Universitatea Politehnica din Timi- şoara. Dar, după ce fotbalul românesc a trecut la profesionism, acei membri fondatori au profitat şi au găsit o găselniţă. Justiţia le-a dat acordul, pentru că aşa a fost procedura, altfel nu se putea trece la profesionism.
Eraţi deja rector?
Fusesem instalat la scurtă vreme după ce Poli a ajuns pe mâinile fondatorilor. Fostul rector a avut şi el o parte din vină, fiindcă a încuviinţat prea uşor echipa acelor fondatori, fără să semneze un act potrivit căruia Poli să nu fie înstrăinată şi ruptă total de universitate şi de suporteri.
Poli a mai stat în prima ligă până în1996, apoi a retrogradat şi a început oagonie nesfârşită. Vă mai amintiţi deacea perioadă?
Au fost vremuri crunte. A