Pieţele europene şi-au revenit la final de săptămână, anticipând planul naţional de salvare al SUA. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Căderea pieţelor financiare din Statele Unite nu ne pune în pericol, sunt de părere analiştii europeni. O eventuală criză în economia românească ar putea fi determinată doar de factori interni, iar evenimentele din Statele Unite, cu influenţe în Europa, au efecte limitate, apreciază Jean Daniel Coendoz, directorul general executiv al grupului elveţian Deon International, care furnizează soluţii de management.
Potrivit acestuia, economia noastră va reacţiona mai degrabă la rezultatele alegerilor parlamentare din noiembrie şi în cazul în care vor apărea mai des blocaje la plăţile între companii. „Întârzierea plăţilor cu peste 45 de zile este un fapt comun în relaţiile comerciale din România. Ceea ce odată era o problemă a întreprinderilor şi instituţiilor de stat acum afectează deopotrivă contractele public-privat şi privat-privat“, a spus el.
Grupul de management strategic Deon International, prezent în România din 1997, furnizează soluţii în domeniu firmelor de stat şi private. Ministrul economiei şi comerţului, Varujan Vosganian, a afirmat zilele trecute că autorităţile române pregătesc o serie de măsuri menite să stimuleze interesul investitorilor la Bursă. Anunţul a venit după ce brokerii din piaţă au declarat că Bursa locală „se află aproape de un nivel de supravieţuire“. Soluţiile guvernamentale vor fi stabilite astăzi sau mâine. Una dintre acestea ar putea fi suspendarea plăţii impozitului pentru tranzacţiile de pe piaţa de capital, spun surse din piaţă.
Plan de salvare naţională
Intervenţii guvernamentale vor avea loc şi pe piaţa de capital a Statelor Unite. Administraţia Bush a anunţat un vast plan de susţinere a instituţiilor financiare din SUA, solicitând acordar