Numărul angajaţilor din Dolj care acceptau să primească un salariu minim pe economie în cartea de muncă, pentru ca la salariu să primească mai mulţi bani, era, în anii trecuţi, destul de mare. În timp însă, a scăzut considerabil. Mărturie în acest sens stau informaţiile primite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj, potrivit cărora, din ianuarie şi până în septembrie, doar aproximativ 10% din numărul total al salariaţilor activi din Dolj primesc un salariu minim pe economie (500 de lei).
Nevoia de credite „atacă“ practica Angajaţii nu mai sunt de acord să li se treacă în cartea de muncă un salariu mai mic decât primesc. „Nu aş accepta un astfel de compromis deoarece la tinereţe, de bine, de rău, te mai descurci. La bătrâneţe însă va fi mai greu cu o pensie mică“, a declarat Roberta Gheţu, de 40 de ani. „Nu aş accepta pentru că nu mi se pare corect. În plus, cu un salariu mic nu poţi lua credite“, a spus Sabina, altă craioveancă. „Depinde ce înseamnă mai mult. Dacă îmi oferă de două, de trei ori mai mult decât salariul din cartea de muncă, poate. Toţi trăim din credite“, a spus Mihai Tudose, de 33 de ani.
Salariu mic înseamnă pensie mică Principalul motiv pentru care craiovenii ezită să accepte să le fie trecut în cartea de muncă un salariu mai mic decât primesc la sfârşit de lună este grija faţă de ce se va întâmpla la bătrâneţe. „Chiar dacă acum ar prinde bine, mai târziu, dacă ieşi cu pensia mică e rău. În plus, e posibil ca angajatorul să-ţi promită un salariu mai mare şi la sfârşit de lună să primeşti doar ce e trecut în cartea de muncă. E mai bine legal: ştii de la început pe ce munceşti“, a explicat Eugen Frăsineanu, de 35 de ani. Sunt însă şi persoane care susţin că ar face acest compromis. „Da. Până la urmă, contează remuneraţia pe care o iei“, a precizat Eleonora-Georgeta Balica, de 24 de ani. Sunt şi persoane care recunosc, sub anonimat,