Epoca bancilor de investitii de pe Wall Street care au dominat pietele financiare in ultimele doua decenii a luat sfarsit duminica seara, odata cu transformarea grupurilor Morgan Stanley si Goldman Sachs din banci de investitii in holdinguri bancare independente.
Aprobarea acestor decizii de catre Fed marcheaza sfarsitul ascensiunii bancilor de investitii, la 75 de ani dupa ce Congresul le-a delimitat de depozitarii clasici, scrie Bloomberg.
"Decizia marcheaza sfarsitul Wall Street. E trist", a declarat William Isaac, fostul presedinte al Federal Deposit Insurance Corp.
Goldman si Morgan Stanley au continuat sa sustina ca nu au fost nevoite sa-si schimbe cursul, chiar daca actiunile lor au continuat sa scada, iar imprumuturile nu au reusit sa-i salveze.
"E mult sange in apa industriilor si rechinii dau tarcoale", a declarat Peter Kovalski, omul care a salvat de la faliment investitorii de la Alpine Woods Capital.
Goldman si Morgan Stanley au cerut ajutorul Federal Reserve dupa o saptamana in care pietele financiare globale au fost zguduite de falimentul Lehman Brothers si de cumpararea Merrill Lynch de catre Bank of America.
Problemele de pe Wall Street au ridicat intrebari in legatura cu capacitatea celor doua banci de a supravietui in lipsa unor finantari mai ieftine, din partea bancii centrale.
Wall Street-ul nu a mai fost atat de zguduit din 1980, cand companii ca Morgan Stanley si Bear Stearns au devenit proprietatile statului, sau cand piata financiara a Londrei a fost data peste cap de asa numitele reforme Big Bang, implementate in 1986. Bear Stearns a disparut in acelasi an, in martie.
Epoca bancilor de investitii de pe Wall Street care au dominat pietele financiare in ultimele doua decenii a luat sfarsit duminica seara, odata cu transformarea grupurilor Morga