Democrat-liberalii au pornit ofensiva electorala prin lansarea ideii de reducere a numarului de "alesi" de la 469 la 300. PD-L propune si instituirea Parlamentului unicameral.
Liderul PD-L, Emil Boc, a propus ieri revizuirea Constitutiei dupa alegerile din noiembrie, pentru instituirea unui Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, urmand ca formatiunea democrat-liberala sa initieze, inca dinainte de alegeri, o campanie de strangere de semnaturi in acest sens. Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ca existenta a doua Camere parlamentare care sunt desemnate in acelasi mod si care au atributii similare nu este justificata. El a mai spus ca un Parlament unicameral este mai eficient si mai rapid in procesul de elaborare si adoptare a legilor. Emil Boc a apreciat ca numarul parlamentarilor ar trebui sa fie de maximum 300, numarul actual – 469 – fiind prea mare pentru populatia Romaniei. In prezent, sunt 137 de senatori si 332 de deputati, iar dupa alegeri numarul acestora ar putea chiar creste. "Nu se justifica sa avem doua Camere alese exact in aceeasi maniera, in conditiile in care ele, in mod normal, ar trebui sa reprezinte interese si categorii diferite ale populatiei", a explicat Boc.
Un alt argument adus de democrat-liberali este ca Parlamentul unicameral este "mult mai eficient si rapid" in luarea deciziilor decat cel bicameral. Romania are in acest moment un sistem "monocameral in fapt", sustine liderul PD-L. Sunt foarte multe situatii in care cele doua Camere ale Parlamentului lucreaza in sedinta comuna, explica Boc. "Noi ne propunem sa putem oferi presedintelui, in calitate de viitor partid aflat la guvernare, propunerea de revizuire a Constitutiei, sustinuta de cel putin 5 milioane de romani", a motivat liderul PD-L. Intrebat cand estimeaza ca s-ar putea pune in practica propunerea sa, Boc a raspuns ca Romania