Recent, lista investitorilor locali a fost completata si cu un alt nume: Genagricola, companie a grupului italian Generali. In timp ce unii spun ca investitia in industria de profil este facuta din pasiune, pentru altii posibilitatile de castig sunt atractive.
"Vorbim clar de o oportunitate, pentru ca nimeni nu ar cumpara dintr-un hobby mai mult de 5-10 hectare. Ultimele investitii anuntate sunt mai degraba imvestitii cu amortizare pe termen lung. Incep sa se castige bani din industria vinului", spune Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
Genagricola, parte a grupului italian Generali cu afaceri in principal in domeniul asigurarilor, si-a stabilit ca target pentru urmatorii ani sa ajunga sa exploateze 120 de hectare de vita de vie, in conditiile in care in acest an planteaza primele 30 de hectare, potrivit Mediafax. Productia estimata este de 9.000-10.000 de hectolitri.
Compania are deja afaceri in sectorul agricol local, segment pe care exploateaza terenuri pentru culturi precum cele de cereale, dar va incepe sa planteze vita de vie intr-o regiune viticola din Arad.
Intentia Genagricola, care are activitati de productie doar in Italia si Romania, nu este noua, compania incepand tatonarile privind achizitia de terenuri agricole in Romania din 2001. In intervalul 2001-2006, pretul terenului agricol a crescut constant, astfel incat in 2006 pretul unui hectar ajungea la 1.500 de euro, iar in prezent se vinde intre 2.000 de euro si 3.000 de euro, in functie de marimea suprafetei si de calitatea terenului. Expertii au anuntat ca in 2015 terenurile agricole ar putea ajunge la 6.000 de euro/hectar, pret influentat de interesul crescut al investitorilor straini.
In prezent, Genagricola opereaza 3.500 de hectare in zona Timisoarei. Compania a cumparat si un spatiu de stocare de 80.000 de metri pat