In cadrul programului de MBA Romano-German, realizat in parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucuresti si Universitatea de Stiinte Aplicate Gelsenkirchen din Germania, studiaza, pe langa cursantii romani, si cativa oameni de afaceri germani. Desi programul exista de trei ani pe piata, iar nemtii au adus cu ei rigoarea si punctualitatea lor specifica, acestea nu s-au prins de romani.
“Nemtii sunt foarte rigurosi. In situatiile in care un curs este anulat, acestia se asteapta sa li se returneze contravaloarea biletului de avion pe care l-au platit pentru a ajunge in tara”, explica Nicolae Pop, decan al Facultatii de Administrarea Afacerilor cu predare in limbi straine si coordonator al programului de MBA Romano-German, “Management antreprenorial”.
Nu la fel stau lucrurile cand vine vorba despre romani. De fapt, una dintre principalele lucruri care li se reproseaza cursantilor romani este lipsa de punctualitate. “Este cea mai mare problema pe care o am (punctualitatea - n.r.). Suntem deja in al patrulea an de MBA si inca avem probleme cu prezenta si punctualitatea. Nu am avut niciodata sala cu efectivul complet la ora 8 dimineata, intr-o zi de vineri”, spune Pop.
Pe langa elementele specifice unui program de MBA, se incearca, printre altele, sa fie introduse elemente de rigoare si performanta in mentalitatea romanilor. Unul dintre elementele de rigoare tine si de punctualitate, de prezenta, corectitudine si ritmicitate, care in spatiul german sunt putin mai evidente decat in alte spatii.
“Nu vreau sa supralicitez, dar cursantii nostri sunt deranjati de faptul ca le cerem sa fie prezenti si punctuali. Nu s-a intamplat niciodata ca un profesor german sa nu fie la curs la 8 fara 10, dorind sa intre in clasa la ora 8.” Pop aminteste de o situatie in care la curs erau invitati profesori straini, insa sala nu a putut fi umpluta