Un investitor italian a descins pe valea Dunării pentru a scoate profit de pe urma acestei zone inundabile, prin înfiinţarea unor culturi de orez.
În comuna Gighera din Dolj, aflată nu departe de „deşertul Olteniei“, compania italiană Riso Scotti vine cu o investiţie 50 de milioane de euro pentru înfiinţarea culturii de orez şi construirea unei fabrici care să permită apoi prelucrarea şi ambalarea produsului finit.
Ţăranii, nostalgici sau sceptici
Oamenii din Gighera speră ca viaţa lor să fie mai bună de acum înainte şi spun că ar cultiva numai orez, dacă asta le-ar aduce un profit mai mare decât cel obţinut pe grâu sau porumb. „Pe vremuri, până în Revoluţie, a mai fost aşa ceva aici. Se scoteau şi câte 6.000 de kilograme la hectar. Dacă sunt hotărâţi să investească, aici o să facă treabă bună“, spune un localnic. Totuşi, nu toţi localnicii sunt dispuşi să-şi vândă pământul.
„Unii oameni au înţeles ce vrem să facem, alţii nu. 4.000 de hectare, cam atât ne trebuie. Până acum avem jumătate“, spune Ovidiu Geoancă, inginerul responsabil. De la anul, 800 de hectare de pământ transformate în teren pentru cultivarea orezului vor fi însămânţate. „Am căutat un soi care să nu aibă perioada de vegetaţie mare. Suntem încrezători că vom reuşi o producţie bună, de 5.000 de kilograme la hectar“, mai spune inginerul Geoancă.
Mână de lucru locală„
Vor avea de lucru sute de tineri din zonă, şi asta nu poate decât să mă bucure“, este de părere şi primarul localităţii, Ion Dăbuleanu. Bossul de la Riso Scotti, Angelo Dario Scotti, a venit sâmbătă pentru prima dată în Gighera. „Vreau să asigur pe toată lumea că această investiţie este una serioasă. Grupul Scotti iubeşte România, grupul Scotti crede în România şi vrea ca ţara dumneavoastră să devină un puternic cultivator şi prelucrător de orez, la fel ca Italia“