Multinationalele si companiile private, in general, sunt singurele care produc forta de munca profesionista pe piata locala, spune Radu Furnica, cel mai scump si unul dintre cei mai vechi “vanatori” de executivi de pe piata locala.
“Multinationalele sunt niste organisme foarte oportuniste, care isi produc calitatea de care au nevoie atata timp cat au nevoie. Nu sunt institutii de caritate care sa dezvolte oamenii la deplina lor capacitate. Din aceasta cauza, nu exista in Romania - cu exceptia MBA-urilor si a unor traininguri, foarte putine de altfel - o forta care sa genereze cresterea numarului de oameni competenti alta decat nevoia de a creste a companiilor multinationale si private, in general», spune Radu Furnica, presedinte al companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), partenerul pentru piata locala al Korn/Ferry International, una dintre cele mai mari companii de executive search din lume.
Calitatea cererii genereaza calitatea ofertei si la nivelul pietei fortei de munca. Daca la mjlocul anilor ‘90, cererea de oameni din partea companiilor era foarte mare, iar oferta de specialisti din piata era scazuta, in prezent situatia s-a inversat. “In urma cu cativa ani, desi oamenii erau putini, motivatia lor era mare. Din acest motiv, calitatea ofertei era mai buna decat ceea ce exista in prezent pe piata. Cererea a crescut, insa oferta este cea pe care o vede toata lumea. Atatia suntem. Singura forta de crestere a ofertei de forta de munca este capacitatea multinationalelor si a marilor companii de a clona skilluri profesionale in interiorul lor”, explica Radu Furnica.
Pe fundalul scaderii numarului de profesionisti, al degradarii sistemului de invatamant, elemente coroborate cu deschiderea granitelor si exodul masiv al profesionistilor in strainatate, au aparut dezechilibre puternice pe piata fortei de munca.