Pe hartie, economia Rusiei pare sa fie protejata de rafalele trimise de criza internationala. Si asta daca luam in calcul cresterea de 7,5% inregistrata in trimestrul doi si faptul ca detine cea mai mare rezerva valutara din lume.
Vazuta de pe piata financiara insa, situatia poate fi caracterizata oricum numai favorabila nu. Indicii bursieri inregistreaza valori la jumatatea nivelurilor record din luna mai, miliarde de dolari au fost retrase din tara in ultima perioada, iar conditiile de creditare s-au inasprit semnificativ, scrie Financial Times.
"Principala caracteristica a pietei, in acest moment, este ca nimeni nu mai este dispus sa imprumute pe nimeni", a declarat Garegin Tosunyan, directorul asociatiei bancherilor rusi. "Nu este atat o criza financiara, cat una de incredere", a adaugat el.
Pe fondul prabusirii pietelor bursiere internationale, sectorul financiar rus a devenit unul dintre cele mai afectate segmente de declansarea crizei creditelor. Iar pe piata bursiera moscovita, conditiile existente la nivel global nu au facut decat sa exacerbeze o situatie ale carei radacini sunt in mare parte domestice - conflictul ruso-georgian din august.
Tranzactiile efectuate in cadrul principalelor burse rusesti - Micex si RTS - au fost suspendate timp de trei zile consecutive, dupa ce actiunile au inregistrat scaderi puternice in primele ore de tranzactionare. In timp ce traderii se aratau vizibil iritati de situatie, autoritatile si bancheri rusi cautau o solutie pentru rezolvarea crizei.
"Totul este dincolo de orice gandire rationala", spune Sergey Grechishkin, presedintele KIT Finance, o firma de brokeraj care s-a aflat la un pas de prapastia falimentului.
"Actiunile nu mai au aproape nicio valoare, daca luam in calcul ca nimeni nu vrea sa mai cumpere, dar toti care le detin vor sa vanda", a adaugat el.
Presedin