» Un sfert din populatia activa a Romaniei a devenit "migratoare", ceea ce pune in pericol dezvoltarea economica a tarii.
» Organizatiile medicilor si profesorilor remarca mii de dezertari anuale din sistemul sanitar, din invatamant si cercetare.
» Guvernul recunoaste exodul "creierelor" si spera sa le aduca inapoi, in viitor, cand le va putea oferi "conditii competitive".
Migratia fortei de munca, asociata cu scaderea natalitatii, va avea un impact negativ asupra economiei, pe termen lung, prin incetinirea cresterii economice, a estimat economistul-sef al Bancii Centrale, Valentin Lazea. In prezent, migratia externa este evaluata la circa 10% din populatia generala, dar ponderea ei, raportata la forta de munca activa, este mult mai mare, de 25%. Cu alte cuvinte, un sfert din romanii apti de munca lucreaza in alte tari, sprijinind cresterea economica a acestora.
In Occident au plecat masiv constructorii, menajerele, medicii si asistentele medicale, textilistele, profesorii si cercetatorii. Din aceasta cauza, economistii prevestesc incetinirea semnificativa a cresterii economice, agravata de scaderea demografica din Romania. In timp ce pentru compensarea partiala a deficitului fortei de munca antreprenorii in constructii au pus ochii pe muncitorii chinezi si pakistanezi, pentru celelalte categorii profesionale nu pare a exista un "bazin de alimentare" cu specialisti. In constructii, deficitul de lucratori s-a cronicizat.
Din cauza lui, marile lucrari de infrastructura intarzie, iar firmele de profil se vad in situatia de a angaja masiv muncitori proveniti din China, India si Pakistan. In fabricile de textile au aparut indonezience, chinezoaice si roboti, iar in cele de piese auto – tunisience. Romania nu se va afla prea curand in ipostaza de a se bucura de intoarcerea acasa a lucratorilor, cred ministrul Muncii