Pretul petrolului, care a impins in jos pietele de capital in prima jumatate a acestui an, cand a atins maxime istorice, a fost tras in jos, la randul sau, de prabusirea pietelor financiare din SUA. Ce inseamna insa cresterea sau scaderea pretului petrolului pentru bursele mondiale si pentru piata de la Bucuresti.
Razboaiele, uraganele sau simple declaratii venite din partea membrilor OPEC cu privire la stocuri au dus in acest an la o oscilatie continua a pretului petrolului, cel mai important activ de pe piata mondiala.
Cum petrolul este capabil sa influenteze la randul sau evolutia diverselor piete financiare, in special a celei din Statele Unite, este normal ca evolutia acestuia sa fie privita cu interes. Lucrurile s-au schimbat insa dupa ce criza subprime si-a facut cu adevarat simtite efectele in Statele Unite.
"Petrolul este singura energie cunoscuta in momentul de fata, de care depinde totul", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din Romania.
Piata romaneasca de capital nu este inca o piata matura, capabila sa sustina o evolutie proprie, separata de crizele internationale.
De exemplu, in ciuda rezultatelor financiare foarte bune inregistrate de emitentii romani in primul semestru din 2008, Bursa se ghideaza dupa unul dintre cei mai puternici si stabili indici mondiali, Dow Jones Industrial Average (DJIA).
"Bursa romaneasca este dezorientata si trebuie sa aiba o referinta, de aceea se uita la ceea ce se petrece peste ocean. Nu priveste foarte mult la ceea ce se intampla pe pietele mai apropiate de noi, deoarece si acestea tot dupa americani se orienteaza. Practic, cu mici corectii, majoritatea pietelor se misca la fel. Doar FTSE se misca diferit din cand in cand datorita faptului ca include foarte multe companii petroliere", spune Caramiha.
Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest, este de