La mai bine de 200 de ani de la nasterea sa, Wall Street-ul asa cum il stim cu totii inceteaza sa mai existe. Si asta din cauza schimbarilor ce au aparut in numai 48 de ore.
Declinul rapid al bancii de investitii Lehman Brothers, veche de 158 de ani, impreuna cu preluarea bancii Merrill Lynch, veche de 94 de ani, reprezinta momentul culminant al celei mai mari restructurari a sistemului bancar american de la Marea Criza din anii '30, scrie The Wall Street Journal.
Timp de decenii, lumea bancara a fost impartita in doua tabere. Bancile comerciale incasau depozite si ofereau imprumuturi, obtinand profituri decente sub povara unor reglementari dure, menite sa-i protejeze pe clienti. In acelasi timp, independentele banci de investitii cum ar fi Lehman, Merrill si defuncta Bear Stearns nu realizau depozite si se aflau sub incidenta unor legi mult mai relaxate. Acest lucru le-a permis multa vreme sa riste mult si sa castige pe masura, cu varianta unor pierderi ocazionale. De curand, unele dintre marile institutii, cum ar fi UBS si Citigroup chiar au combinat cele doua ramuri.
Acum cand multe banci de investitii si firme de profil se scufunda sub greutatea efectelor crizei creditelor, balanta se inclina in directia opusa. De partea invinsilor, firmele care ofereau instrumente financiare complexe si credite masive. De partea castigatorilor, bancile de moda veche care au preferat sa vaneze clientii pentru depozite sau au construit retelele de sucursale, conduse cu sprijinul programelor de asigurare federale care previn retragerea lichiditatilor in cateva zile.
Dintre cele cinci mari banci independente de investitii care existau anul trecut, numai doua - Goldman Sachs Group si Morgan Stanley - au ramas in picioare. Cea de-a doua cautand insa parteneri de fuziune. Alte doua, Merrill si Bear Stearns au fost achizitionate de doi colosi ai dep