Liderii PSD liciteaza cu 20.000 euro prima de instalare pentru romanii care vor sa se intoarca in tara. Problemele lor sunt insa mult mai mari iar momeala electorala nu-i prea ajuta. Majoritatea lucreaza la negru in Spania sau Italia de ani buni si vor avea pensii foarte mici. Cei tineri nu-si fac inca probleme, cu argumentul ca au timp sa-si rezolve situatia. Cei de varsta a doua par mai prevazatori si cauta sa lucreze cu forme legale. Din cei 1.016.000 de romani care traiesc in Italia, doar 570.000 lucreaza cu acte in regula. Cei care lucreaza legal pot primi doua pensii, una de la statul roman, pentru perioada muncita in tara, alta de la statul in care s-au stabilit. Ministerul Muncii promoveaza doar politici de constientizare, nu si de asistenta financiara.
Alin Ciobanu (31 ani) traieste in Italia de aproape doi ani de zile. E un caz tipic. Desi accepta slujbe prost platite, fara documente si contract, nu intotdeauna gaseste de lucru: “In doi ani de zile de cand sunt venit in Italia, am lucrat doar 9 luni pe santiere, la Roma. Nu numai ca patronul nu mi-a facut documente, dar inca mai astept banii pe ultimele doua luni".
Alin a lucrat in Romania putin timp inainte de a-si incerca norocul in Italia. A muncit timp de 3 ani la “Vulcan” din Bucuresti ca muncitor necalificat. Apoi a urmat un curs de chelner si s-a angajat la “Turbomecanica” (Pipera) ca bucatar-ospatar, unde a lucrat inca un an. In 2007 a decis sa vina la Roma, unde nu a gasit decat oferte la negru si promisiuni de contract. Totusi Alin nu este ingrijorat in privinta viitorului sau: “La 30 de ani, nu ma gandesc inca la pensie. Sper, totusi, sa gasesc de lucru aici, pentru ca se traieste mai bine. Daca muncesc o zi pe santier aici, reusesc sa ma intretin timp de doua zile. In Romania, muncesc o zi intreaga si nu-mi ajung banii nici pentru mancare".
Nici la 40 de ani nu se ga