Cine n-a ascultat Cantafabulele grupului Phoenix, poate sa afle ca sunt bestiale. Dealtfel, conceptul albumului a plecat de la un Bestiar din secolul al XIV-lea, gasit de Andrei Ujica. Acesta spunea, parca profetic: „Ne-am gandit la niste formule magice de incantare a spiritelor. Incep sa apara la inceput cele mai mici si mai nevinovate, Scarabeul si Inorogul, apoi Delfinul si cele periculoase. La o vreme, toate acestea intra intr-un fel de conflict, Zoomahia si se termina printr-un imn dedicat Phoenixului, simbolul renasterii si existentei vesnice”. Mai sa fie! Cam ca in politica.
Fie sa renasca, numai cel ce har...Dupa ce, impreuna cu Stefan Foarta, a fost textier la Phoenix, profesorul Ujica s-a stabilit in 1981 in Germania si a inceput sa predea literatura, film si teoria mass-mediei la Karlsruhe si Berlin. In 1992, el socheaza cu filmul „Videograme ale unei revolutii” - realizat impreuna cu Harun Farocki - in care analizeaza, pe fondul unor secvente din procesul sotilor Ceausescu, relatia dintre mass-media si puterea politica comunista.
Al doilea film al sau, „Out of the Present”(1995), este povestea unui cosmonaut rus, aflat pe o statie spatiala in cosmos, timp de 10 luni. Pe cand se intoarce pe Pamant, Uniunea Sovietica a cosmonautului Sergei Krikalev intrase in colaps. Filmul se inscrie in seria SF cu semnificatii adanci, gen Solaris sau Odiseea Spatiului 2001.
Pe marginea filmului lui Ujica, ce va fi vizionat in sala Hohoiu din Frankfurt, in 27
septembrie, Comunitatea Romanilor din Rhein-Main (CROM) va purta discutii. CROM tematizeaza frecvent, la reuniunile sale, diverse subiecte istorice, politice si culturale ale Romaniei pre si postdecembriste.
...are de-a renaste, curatit prin jar!Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), impreuna cu Fundatia Marconi din Bucuresti si Asociatia Romanilor din Berlin si Brandenbu