Bursa rusa a crescut vineri cu 29% dupa ce a fost suspendata timp de trei zile. La Londra, indicele FTSE a inregistrat cel mai mare avans de o zi din istoria sa. Dow Jones, barometrul bursei de la New York a avansat cu 3,35% dupa ce autoritatile au anuntat ca pregatesc un plan de salvare pentru industria financiara muribunda.
Preturile actiunilor de pe pietele emergente au crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii 20 de ani, in timp ce cursurile valutare si obligatiunile au crescut si ele dupa ce bancile centrale au decis sa injecteze lichiditati pe piete, ceea ce a dus la cresterea increderii investitorilor, scrie Bloomberg.
Rusia, China si Brazilia s-au clasat in fruntea listei, in timp ce actiunile de pe toate pietele emergente, in afara de Pakistan s-au apreciat considerabil.
Actiunile europene au incheiat saptamana trecuta in scadere, in conditiile in care declinul actiunilor din sectorul marfurilor a contrabalansat revenirea record de o zi inregistrata de indicele Dow Jones Stoxx 600.
Tot la sfarsitul saptamanii trecute, piata americana de actiuni a inregistrat cea mai importanta crestere de doua zile de dupa crahul din 1987.
Indicele rus Micex a inregistrat cea mai mare crestere a sa, de 29%, dupa ce presedintele Dimitri Medvedev a dispus alocarea unei sume de 20 de miliarde de dolari (13,8 miliarde de euro) pentru a sustine bursa locala, aflata in cea mai grava criza din ultimii zece ani.
Indicele chinez CSI 300 a inregistrat o crestere record de 9,3%.
Pietele internationale si-au revenit dupa ce masurile luate de guverne au adus sistemului financiar mondial un plus de 220 de miliarde de dolari (152,6 miliarde euro), menit sa incurajeze imprumuturile.
"Actiunile de pe pietele emergente au fost vandute masiv si sunt inca ieftine", in ciuda evolutiei pozitive de la sfarsitul saptamanii, a declarat Greg Lesko, care ad