Grupurile energetice Electrabel (Belgia) si CEZ (Cehia) au castigat licitatiile organizate de Termoelectrica pentru privatizarea unitatilor de la Borzesti, respectiv Galati unde urmeaza sa investeasca circa doua miliarde de euro pentru dezvoltarea unor noi grupuri de productie a electricitatii.
In ambele cazuri se vor forma companii mixte impreuna cu Termoelectrica, producatorul de energie urmand sa participe cu active, in timp ce fondurile vor proveni din partea investitorilor straini.
"Electrabel a castigat proiectul de la Borzesti, iar CEZ pe cel de la Galati", au declarat surse apropiate discutiilor citate de Mediafax.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor, actionarul majoritar al Termoelectrica, nu au dorit sa comenteze aceasta informatie, iar cei ai Termoelectrica si ai investitorilor privati nu au putut fi contactati. Grupurile care vor fi construite la Borzesti si Galati ar putea avea o capacitate cuprinsa intre 700 MW si 900 MW fiecare, ceea ce inseamna investitii individuale aproximativ de un miliard de euro.
Noile unitati ar urma sa fie construite de societati mixte formate din Termoelectrica si companiile private si care sa functioneze ca producator independent de energie, la care investitorul privat sa detina pachetul majoritar de actiuni.
In cazul CEZ, acesta ar fi cel de-al doilea proiect de producere a energiei electrice de pe piata locala, dupa ce grupul a castigat licitatia pentru achizitia unui proiect eolian de 600 MW, cel mai mare din Europa, localizat in zona Dobrogei care ar urma sa intre in functiune pana la sfarsitul anului 2010. Pentru Electrabel acesta ar reprezenta primul proiect concret pe piata locala, desi compania a anuntat ca intentioneaza sa construiasca in zona judetului Constanta o centrala de pana la 1.600 MW.
Atat CEZ, cat si Electrabel se afla in cursa pentru proiectul react