Andreas Baude, directorul general al Veolia Romania si al Apa Nova, a fost numit recent presedinte pe tara al Veolia in Germania, incluzand tot ceea ce inseamna sectorul energetic, numirea fiind o "inchidere a buclei finale" a carierei sale.
Baude, pe jumatate francez, pe jumatate neamt, a venit in Romania in 2002, dupa o experienta in Gabon si a transformat Apa Nova intr-una dintre cele mai profitabile subsidiare ale grupului francez Veolia si a administrat un parteneriat public-privat foarte alambicat.
Mandatul sau romanesc a incetat pe 24 septembrie, scrie lunarul Business Construct, care va aparea pe 25 septembrie impreuna cu Ziarul Financiar.
"Cand am venit in Romania la inceputul lui 2002 am fost uimit de jungla politica de atunci. Veneam din Africa, din Gabon, si tot am fost surprins", isi aminteste zambind retinut Andreas Baude, fostul director general al Veolia Romania si al Apa Nova.
Ce lasa in urma? In timp ce aduce numai 0,3% din cifra de afaceri globala a Veolia, Romania aduce 2,5% din profitul net, adica este de opt ori mai profitabila decat media operatiunilor gigantului francez in intreaga lume, in timp ce relatia dintre Apa Nova si primaria Capitalei, desi tumultuoasa, a reprezentat unul dintre putinele PPP-uri de succes de pe plan local.
"Cand am venit, aderarea Romaniei la UE era un vis frumos, la orizont. Erau probleme de mentalitate fata de partenerii privati. Am depasit asteptarile initiale. Am facut mai bine, avem rezultate mai bune. Nu suntem in paradis, dar stiu ca daca ar fi sa fie scos la licitatie serviciul de apa si de canalizare in doua-trei orase si Veolia castiga licitatiile, avem deja directori foarte bine pregatiti pentru acele posturi si pentru acele provocari", explica Baude.
Prima problema, contractul de concesiune cu Primaria Muncipiului Bucuresti (PMB) fiind semnat, a fost crestere