Cu excepţia bursei, economia românească este deocamdată protejată de seismul care zguduie acum pieţele financiare din SUA şi Europa de Vest Evenimentele din piaţa financiară americană provoacă emoţii în România. Specialiştii susţin, însă, că pe termen scurt mediul de afaceri nu va avea de suferit.
Ziua bursieră de luni a debutat sub auspiciile norului negru abătut asupra pieţelor de capital occidentale, odată cu anunţul privind solicitarea băncii Lehman Brothers de trecere sub protecţia legii falimentului. Faptul că nava amiral a sistemului financiar investiţional american a coborât sub linia de plutire a impresionat puternic pieţele internaţionale. Nu a mai contat că într-un secol şi jumătate de existenţă a trecut cu brio două crize majore şi numeroase furtuni ale pieţelor financiare.
Şi oricum, aceasta a fost doar o picătură care a umplut paharul.
Ziua neagră fusese deschisă de ştirea preluării celei mai mari bănci de investiţii din lume, Merrill Linch, de către Bank of America şi de cea a cererii de sprijin financiar pe termen scurt, de 40 miliarde dolari, a celei care până la declinul cotaţiilor de săptămâna trecută, era cea mai mare companie de asigurări de viaţă din lume, AIG.
Roşu spre negru în graficele BVB
Evoluţia cotaţiilor la Bursa de Valori Bucureşti a ieşit din tiparul obişnuit din ultimele luni în care unei serii de descreşteri zilnice îi urma cel puţin o zi de revenire. Modelul “scade toată săptămâna, creşte luni” nu a mai funcţionat. Ieri, la ora 12.00, piaţa era roşu cu scăderi ale tuturor indicilor între 3 şi 4%.
Cu fiecare nouă ştire referitoare la impactul evenimentelor de pe piaţa financiară americană, pe piaţa europeană scăderile se accentuau. Abia spre finalul zilei de tranzacţionare, cotaţiile emitenţilor de la BVB au mai recuperat ceva din pierderile acestei lun