Noul aviz trebuie obtinut pentru toate proiectele, inclusiv pentru cele deja depuse spre finantare. Avizarea e legata de ariile naturale protejate si se aplica si acelor initiative care nu au legatura cu aceste zone. Ministerul Mediului: avizarea dureaza minimum una sau doua saptamani.
Fie ca sunt proiecte de achizitii sau de constructii, fie ca sunt sau nu in preajma unei arii protejate, proiectele depuse pentru finantare in cadrul Programului Operational Regional trebuie sa obtina, obligatoriu, un "Aviz Natura 2000". Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a publicat ieri instructiunile legate de acest subiect, care se aplica si proiectelor deja transmise de solicitanti.
"Obtinerea avizului Natura 2000 constituie o conditie esentiala in vederea acceptarii unui proiect pentru a primi finantare in cadrul Programului Operational Regional si a incheierii contractului de finantare aferent. Cerinta de mai sus este aplicabila tuturor solicitantilor de finantare nerambursabila, pentru toate axele prioritare si domeniile majore de interventie ale Programului Operational Regional, inclusiv in cazurile in care obtinerea acestui aviz nu este mentionata in Ghidul solicitantului corespunzator", transmite MDLPL.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2005, la care face trimitere comunicatul Ministerului, defineste: "aviz Natura 2000 - act tehnico-juridic emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna salbatica in planul sau programul supus adoptarii."
Asadar, solicitantul trebuie sa mearga la agentia de protectie a mediului si sa obtina o hartie pe care scrie : "proiectul nu afecteaza habitatele naturale si speciile de flora si fauna salbatica", chiar daca acesta se deruleaza, spre exemplu, i