Autoritatea Nationala de Comunicatii (ANC) a acordat marti companiei Romtelecom licenta de comunicatii mobile, dupa ce, pe 8 septembrie, operatorul castigase procedura pentru aceasta licenta. In prealabil, ANC a analizat si respins ca nefondate contestatiile formulate de Saudi Oger si Tactical Networks in privinta modului in care au fost evaluate ofertele. Romtelecom primeste aceasta licenta in conditiile in care patru operatori contesta in instanta Hotararea de Guvern privind aceasta procedura, iar Comisia Europeana a cerut de urgenta explicatii autoritatilor romane privind motivele restructurarii fostei autoritati de reglementare si a destituirii sefului acesteia.
Potrivit informatiilor ANC, licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz a fost acordata la doua saptamani dupa ce Romtelecom a achitat catre bugetul de stat echivalentul in lei a un milion euro, reprezentand taxa de licenta.
In privinta contestatiilor facute de alti doi operatori care au participat la aceasta procedura, oficialii ANC sustin ca "analizarea contestatiilor a fost realizata de catre o comisie special desemnata in acest scop, ai carei membrii au fost altii decat cei ai comisiei care a evaluat ofertele".
Licenta acordata astazi permite Romtelecom sa construiasca, sa detina si sa opereze o retea cu tehnologie de banda larga, precum si sa ofere servicii de banda larga catre consumatori. Licenta a fost acordata pentru o perioada de 10 ani.
ANC va face prima evaluare a acoperirii geografice asumate prin oferta de Romtelecom la data de 31 decembrie 2010, urmand inca doua faze de dezvoltare a retelei care vor fi evaluate la 30 iunie 2012 si 31 decembrie 2013.
Patru operatori se judeca pentru aceasta licenta, Comisia Europeana ameninta cu masuri legale Romania pentru schimbarile de pe piata telecom
Romtelecom c