Produsul este din ce în ce mai utilizat ca o variantă de încălzire, în special a caselor de vacanţă, pentru a realiza economii la factura de energie. Chiar dacă pare o fiţă, românii
Produsul este din ce în ce mai utilizat ca o variantă de încălzire, în special a caselor de vacanţă, pentru a realiza economii la factura de energie. Chiar dacă pare o fiţă, românii apelează la şemineu ca la o soluţie practică.
"La o izolaţie bună a clădirii, şemineul se poate dovedi un produs cu o putere calorică foarte ridicată, fiind foarte indicat ca soluţie de încălzire a unor spaţii mai mari", declară Kolla Kai, director Atrio Design. Şemineul este însă o soluţie destul de costisitoare. Valoarea medie pentru achiziţionarea şi montarea unui şemineu este de circa 3.000 de euro, însă aceasta poate ajunge şi la 15.000 de euro.
Şemineul-centrală
Cea mai ieftină variantă de şemineu de pe piaţă o reprezintă o sobiţă tip centrală din fontă şi cu exterior din ceramică de 12 kilowaţi, pe care o puteţi cumpăra pentru 900 de euro. Aceasta are însă o tubulatură specială prin care se leagă la coşul existent, ce va fi achiziţionată separat.
Şemineul tip centrală este disponibil pe piaţă în mai multe variante, alimentate de la 14 la 34 de kilowaţi. "Aceste produse pot fi combinate cu o centrală simplă murală, iar puterea lor calorică este destul de ridicată. Un şemineu din categoria celor de 34 de kilowaţi încălzeşte circa 770 de metri cubi de aer", explică Bianca Vladu, director de marketing E.G.S.
Building Construct. Acestea sunt destinate în special pentru casele de vacanţă, caz în care reprezintă o soluţie mai ieftină, pentru a nu încărca inutil factura la gaze. Combinate cu o centrală termică performantă duc la o reducere a facturii de gaze cu cel puţin 60%.
Atenţie la horn
Şemineul este preferat în special de proprietarii de c