Criza financiara care a inceput in SUA s-a extins in multe colturi ale planetei. Acum, solutia adoptata de guvernul american pentru salvarea marilor banci pare sa se globalizeze la randul ei, ceea ce ar insemna costuri mai mari si mai multe critici.
Bancile straine, care initial au fost excluse din planul de salvare in valoare de 700 de miliarde de dolari pus la punct de autoritatile americane, au reusit in urma discutiilor de peste weekend sa convinga Trezoreria Statelor Unite sa cumpere activele cu probleme detinute de sucursalele americane ale acestora, scrie International Herald Tribune.
Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a facut o serie de declaratii din care reiesea ca propunerile bancilor straine au fost acceptate. "Nu se va face diferenta intre bancile straine sau americane", a declarat Paulson.
Posibilitatea de a fi exclusi din planul de salvare al bancilor a creat un val de panica printre directorii executivi ai bancilor care detin active sub forma de instrumente financiare garantate cu credite ipotecare, cum ar fi cei de la Barclays sau UBS. Textul initial al planului oferea accesul la suma de 700 de miliarde de dolari (480,4 miliarde de euro) oricarei institutii financiare cu sediul in Statele Unite.
Dupa lansarea planului, au aparut voci care si-au exprimat nelinistea fata de Trezorerie, argumentand ca institutiile straine sunt in acelasi timp mari angajatori si jucatori importanti pe pietele americane de capital. Pana la sfarsitul zilei de sambata, documentul a fost modificat pentru a permite accesul la fondurile de urgenta oricarei institutii financiare "cu operatiuni semnificative" in Statele Unite.
In timp ce Paulson a fost de acord cu argumentele aduse in discutiile respective, administratia Bush doreste ca guvernele straine sa demareze propriile programe de salvare a bancilor. "Avem de-a face cu un sis