Unul din 12 saci de ciment folositi în România va fi de import Volumul importurilor de ciment în acest an ar putea ajunge la o valoare-record, respectiv un milion de tone, pe fondul
Unul din 12 saci de ciment folositi în România va fi de import
Volumul importurilor de ciment în acest an ar putea ajunge la o valoare-record, respectiv un milion de tone, pe fondul limitării capacităţilor principalilor producători. Aceasta este capacitatea medie de producţie a unei fabrici noi de ciment. Importurile vor fi de şase ori mai mari comparativ cu anul trecut.
Ţările care vor alimenta cu ciment şantierele din România vor fi: Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina. Şi producătorii de ciment vor apela la importuri pentru a acoperi cererea. Astfel, Carpatcement Holding va importa în acest an circa 100.000 de tone de ciment şi 50.000 de tone de clincher, potrivit estimărilor lui Mihai Rohan, preşedintele companiei şi al Patronatului din industria cimentului (CIROM).
O nouă fabrică, un risc de luat în considerare
Situaţia a determinat toate cele trei mari companii de pe piaţă, Heidelberg, Lafarge şi Holcim, să ia în calcul varianta construcţiei unei noi fabrici. Acestora li s-a adăugat recent şi compania de construcţii Strabag. Austriecii vor pune la bătaie 220 de milioane de euro pentru a ridica o fabrică în judeţul Caraş-Severin. Ceilalţi producători urmăresc evoluţia pieţei înainte de a lua o decizie.
"Continuăm să analizăm şi varianta extinderii capacităţilor şi construcţia unei noi fabrici şi, în funcţie de evoluţia pieţei cimentului, vom lua cea mai bună decizie", a declarat Markus Wirth, preşedinte Holcim România.
Mihai Rohan este mai rezervat şi atrage atenţia asupra riscurilor presupuse de construcţia unei alte unităţi de producţie. "Pentru a construi o nouă fabrică sunt necesare investiţii de 300 de milioane de euro, sumă