Alianţa Nord-Atlantică descinde la Tbilisi, în timp ce Rusia strânge legăturile cu regiunile separatiste La mai bine de o lună de la declanşarea crizei din Caucaz, NATO continuă exerciţiul de echilibristică început în Ucraina.
Ambasadorii celor 26 de state membre ale Alianţei au participat, ieri, la Tbilisi, la prima reuniune a Comisiei
NATO-Georgia, formată în urma conflictului ruso-georgian. Considerată de autorităţile georgiene un angajament în favoarea viitoarei aderări, întâlnirea vine pe fondul diviziunilor dintre statele membre cu privire la oportunitatea extinderii Alianţei în fostul spaţiu sovietic.
Rusia se arată nemulţumită de această perspectivă, iar unele ţări occidentale, în frunte cu Franţa şi Germania, nu doresc o deteriorare pe mai departe a relaţiilor cu Moscova. Delegaţia organizaţiei se va deplasa azi în oraşul Gori, din apropierea regiunii separatiste Osetia de Sud. Potrivit acordului semnat la începutul acestei luni de preşedintele Nicolas Sarkozy şi de liderul rus Dmitri Medvedev, trupele ruseşti trebuie să părăsească acest oraş până la 10 octombrie.
Acordul amintit a fost însă dur criticat de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, care a a afirmat că menţinerea celor 7.600 de militari ruşi în Osetia de Sud şi Abhazia este inacceptabilă.
România participă la misiunea UE
Tot ieri, miniştrii europeni de Externe au aprobat oficial trimiterea a 200 de observatori în Georgia până la 1 octombrie. Franţa şi Germania ar urma să contribuie cu cel mai mare contingent, Berlinul promiţând că va furniza „o cincime“ din personalul misiunii UE, în timp ce partea franceză ar putea trimite aproximativ 70 de persoane. O contribuţie importantă va avea şi Marea Britanie. România intenţionează să trimită 20 de persoane, în timp ce fiecare din majoritatea celorlalte state mem