Personal, mi se pare ciudat sa vad in aceeasi fraza numele lui Bunea Stancu si cuvintul facultate. Sa-l ascultam, totusi, pe presedintele CJ, poate ca de data asta are ceva de spus: "Eu cred ca la Braila avem niste facultati-surogat, in care nu se invata carte, altfel nu-mi explic de ce absolventii, cel putin cei care au venit sa se angajeze la noi, sint atit de slab pregatiti".
De acord, Braila nu-i Harvard. La fel, Braila nu este centru universitar, asa cum e cazul Bucurestiului, Iasiului sau al Clujului. Acolo, intr-adevar, exista profesori renumiti si studenti sclipitori. Braila este unul dintre multele orase de provincie, in care exista doua-trei facultati. Stancu crede ca in Braila facultatile scot babalai pe banda rulanta, pentru ca, sustine el, a asteptat sa vina specialistii la el, pentru a intocmi proiecte, sa faca din CJ o adevarata institutie (nu un sorogat, cum este acum - n.a.), iar acestia nu au aparut.
Daca facultatile din Braila sint fabrici de netoti, cum se explica atunci ca multi absolventi ai acestor institutii de invatamint superior si-au gasit locuri de munca in Bucuresti sau in strainatate, remunerate cu mii de euro lunar?
Problema este in alta parte. E drept ca exista destui absolventi ai facultatilor din Braila, care dau in gropi de buni ce sint. Ei fac o facultate, doar pentru ca, atunci cind o fi sa se insoare, mama soacra sa-i accepte de ginere, pentru ca, vorba aia, "E inginer, maica!". Gheorghe Bunea Stancu si ceilalti pe mina carora a incaput Braila din '90 incoace ar trebui sa-si traga una dupa ceafa si sa explice public de ce tinerii destupati la minte, cu sau fara facultate, parasesc orasul cu viteza luminii. Lipsa de perspective, a sperantei ca orasul se va ridica incet-incet ii determina sa dispara inainte ca Stancu sa apuce sa deschida gura, pentru a-i face loaze.
In Braila, ca si in ce